Kandıra Ziraat Odası

ZOBİS
Kandıra Ziraat Odası > Haberler > Kar Yağışına Sevinemeden Gübre Fiyatları Moral Bozdu.

Kar Yağışına Sevinemeden Gübre Fiyatları Moral Bozdu.

Dört aydan beri çeşitli kuraklık tahminleri yapılırken şükürler olsun ki geçen hafta gerçekleşen kar yağışı bir nebze de olsa çiftçimizin yüzünü güldürmüştü. Ancak hafta başından beri gübreye gelen peş peşe zamlar bizleri kara kara düşündürüyor. Üstelik zamların tam da üre gübre kullanımının artacağı döneme denk gelmesi mikro ölçekte çiftçimizi yeni ekonomik sıkıntılara itecekken makro ölçekte yeterli oranda gübre kullanılamamasından dolayı ülke çapında rekolte düşüşüne zincirleme olarak hububat ithalatında artışa, ülkemizden döviz çıkışına sonuç olarak son tüketicinin hububata dayalı gıda ürünlerinde fiyat artışına sebep olacaktır.
Ülkemizde döviz kurunun hareketine göre belirlenen gübre fiyatları kurda yaklaşık olarak %18 oranında düşüş olmasına rağmen kurda yükselme trendi devam ediyormuş gibi fiyatlanmaktadır. Dolar kuru 8,5 lira yükseldiği dönemde üre gübrenin tonu 2400 lira seviyesindeyken kurda düşüş olmasına rağmen bu gün 2900-3000 lira gibi rekor seviyeye ulaşmıştır. İçinde bulunduğumuz durum devlet büyüklerimizce acilen incelenmeli ve tedbir alınmalıdır. Aksi halde çiftçimizin düşeceği zor durum aşikardır.
#tarımsızkalkınmaolmaz
Erdal Çetin Yönetim Kurulu Başkanı