Kandıra Ziraat Odası

Kandıra Ziraat Odası > Haberler > Tarımsal destek ödemeleri,

Tarımsal destek ödemeleri,

Çiftçilerimizin nakde en çok ihtiyaç duydu içinde bulunduğumuz ekim dikim döneminde peş peşe buzağı, süt ve fındık desteklerini ödeyen devletimize, hükümete, emeği geçen siyasilere teşekkür ederim. Destek ödemeleri girdi maliyetlerini bir kısım da olsa hafifletmiştir, bayram öncesi çiftçimize moral olmuştur. Sadece alan bazlı fındık desteklemesi ile ilçemize 10 milyon lira kadar nakit girişi olmaktadır. Yapılan ödemeler ilçemiz ekonomisi için de önemli paya sahiptir.

Geçen yıl ile bu yıl arasında karşılaştırma yaptığımızda tarımsal girdi maliyetlerinde en az %100 oranında artış olmuş artmaya da devam etmektedir. Bunu göz ardı etmeyen Tarım Bakanlığımız gerekli çalışmayı yapmış sonuç olarak birçok destekleme kaleminde %100 artış yapılmış ancak alan bazlı fındık desteğinde artış olmamıştır. Fındık çiftçisi bu konuda da bir çalışma yapılmasını beklemektedir.

Tarımsal destek ödemelerinin gerçek üreticiye gereken miktarlarda yapılması çiftçimizin güçlenmesini sağlayacak, üretimden çekilmemesini sağlayacaktır. Unutulmamalıdır ki milli ekonominin temeli güçlü tarımdır. Tarımsal üretimde geride kalan ülkeler başka ülkelerin sömürgesi, pazarı olmaya dilenmeye mahkum olmuştur.

Saygılarımla Erdal ÇETİN